EevaSinerjoki Järjen käyttö sallittu

Kansanedustajien tultava mukaan elvytystalkoisiin

Monelle työttömälle nousee pala kurkkuun lukiessaan kansanedustajille myönnetystä jopa 1000 euron palkanlisästä kuukaudessa,  heidän osallistuessaan virkatoimensa puolesta valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen kokouksiin.

Jo ennestään suuresta palkasta nauttiva kansanedustaja voisi muistaa, että hän on yhteiskunnan elätti siinä missä työtön tai muilla sosiaalietuuksilla toimeentuleva kansalainen.

Pääministeri Juha Sipilä on nostanut oman erityisavustajansa palkkaa julkisesta arvostelusta huolimatta. Tuntuu siltä, kuin yhteiskunnan yhteiset rahat joutaisivat vain "omien" piirien palkkoihin ja palkkioihin. Rahojen vähyys ja velkaantumisen kiihtyminen alkavat kansalaisten suussa maistua enemmän vitsiltä kuin kertaakaan aikaisemmin.

Moraali tai lähinnä sen totaalinen puute saa meidät taviskansalaiset miettimään oman pärjäämisemme reunaehtoja. Verojen välttely, harmaan talouden yllpitäminen ja omahyväinen kahminta tulevat mieleen. Rikolliselle polulle ajautuneet etsinevät yleisen moraalin rapautuessa muita, ronskimpia tapoja elvyttää omaa rahatalouttaan.

Kävin peruskouluni 1970-luvulla. Tasa-arvosta puhuttiin joka päivä. Ihmiset syntyvät samanarvoisina ja heille on annettava oikeus samanarvoiseen koulutukseen, terveydenhoitoon ja elämän hyvinvointiin. Tuntuu kuin noista ajoista olisi etäännytty varsin kauas.

Rotat jättävät uppoavan laivan ensin. Portugaliin siirtyvät hyväosaiset eläkeläiset ovat tehneet päivätyönsä Suomessa, opiskelleet yhteiskunnan luoman järjestelmän turvin ja nauttineet hyvinvointimme hedelmistä koko elämänsä ajan. Suurinta karkuruutta on eläkeikäisenä siirtyä verovapaisiin maihin. Kukaan tuskin voi nauramatta väittää oman työpanoksensa olleen niin arvokas kuin mitä siitä on suostuttu maksamaan. Itsepetosta on monenlaista, mutta veropakolaisuus on näinä aikoina paljon vakavampi rikos kuin mitä yksittäinen pakolainen tuntuu ajattelevan.

Presidentti Niinistö puhuu moraalin puolesta. Puhe kaikuu useimmiten kuuroille korville, sillä yhteiskuntamme on osittain siirtynyt Rooman valtakunnan viimeisten vuosien tilaan, missä kansalle tarjottiin leipää ja sirkushuveja. Leivän vähitellen loppuessa sirkushuvit jatkuivat ja Rooman valtakunnan aika tuli päätökseen. Miten käy Suomen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikki ovat yhteiskunnan elättejä tavalla tai toisella. Ei täällä juuri kukaan tulee omillaan toimeen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuota noin, eläkeläisiä Espanjassa on tietääkseni n. 2000. Espanjan kanssa tehty verosopimus tuo 64€ per hlö kirstuun. Paljon melua tyhjästä. Minua eniten harmittaa ylikorotettu palkka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

70-luvulla poliittinen vasemmisto edisti tasa-arvoa ja hyvinvointia. Nyt vasemmistokin pitää taloudellista kasvua ja "kilpailukykyä" hyvinvointia tärkeämpänä. Taloudelliseen tasa-arvoon kukaan ei enää pyri.

Toimituksen poiminnat